Όλα για τους πρόσφυγες

Εδώ θα βρεις άρθρα και ταινίες για θέματα προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μερικά κείμενα αναφέρουν τι σημαίνει ακριβώς δίωξη. Άλλα εξηγούν πώς ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και άλλες διεθνείς οργανώσεις βοηθούν θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο όρος «άσυλο» υπάρχει για χιλιάδες χρόνια. Στο Δίκτυο Δεδομένων μπορείς να διαβάσεις για την ιστορία του ασύλου και τη σημερινή σημασία του. Μπορείς επίσης να ενημερωθείς για το ποιός θεωρείται πρόσφυγας και ποιές λύσεις υπάρχουν για το προσφυγικό πρόβλημα: η μετεγκατάσταση σε τρίτη χώρα, ο εθελοντικός επαναπατρισμός και η ένταξη στην πρώτη χώρα ασύλου.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν επίσης το λόγο: εξηγούν γιατί έφυγαν από την χώρα τους και ποιές δυσκολίες αντιμετώπισαν κατά τη φυγή τους. Αναφέρουν τα βιώματά τους κατά τον πρώτο καιρό στην χώρα ασύλου και διηγούνται τις δυσκολίες και τις επιτυχίες τους, στο κεφάλαιο Καινούργια Ζωή.

Ο κάθε πρόσφυγας αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων στη χώρα που του παρέχει προστασία. Πρέπει να μάθει καινούργια γλώσσα, να γνωρίσει ένα νέο πολιτισμό και να δημιουργήσει καινούργιες φιλίες. Το Δίκτυο Δεδομένων περιέχει επίσης κείμενα για διακρίσεις που γίνονται σε διάφορους τομείς της ζωής καθώς επίσης και για δυσκολίες στο χώρο εργασίας και στον τομέα της γενικότερης ένταξης των προσφύγων στην χώρα ασύλου. Μπορείς επίσης να ενημερωθείς για τις προσπάθειες που γίνονται για ενίσχυση της ανεκτικότητας και του σεβασμού κοινών δικαιωμάτων και αξιών.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις σελίδες www.unhcr.gr (στα Ελληνικά) και www.unhcr.org (στα Αγγλικά).

Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο